Tarjoukset
Tarjouspyyntöpalvelu
Seuraa meitä Facebookissa
Kirkonrakentajien museo on perustettu vuonna 1989. Sen omistaa Savitaipaleen kotiseutuyhdistys. Museo sijaitsee Savitaipaleen kirkon vieressä olevassa kellotapulissa. Kirkonrakentajien museo on erityismuseo, jonka museorakennus sekä näyttelyt esittelevät aikansa mestareiden kädenjälkiä.
Museossa esitellään kuuluisien savitaipalelaisten kirkonrakentajien Juhana ja Matti Salosen sekä Taavetti Rahikaisen työn jälkiä. Heidät tunnetaan parhaiten kaksoisristikirkkojen eli kahtamoisten rakentajina.
Museorakennus on vuodelta 1779, mutta Taavetti Rahikainen teki siihen muutostöitä 1840-luvulla. Yhteen kellotapuliin on koottu omiin osastoihinsa kirkonrakentamisesta kertovia näyttelyitä. Osastot koostuvat esineistä ja kuvista. Nähtävillä on muun muassa kirkonrakentajien työkaluja ja pieni paanukaton läpileikkausmalli.
Tapulissa on myös mahdollista tutustua kirkolliseen esineistöön, tekstiileihin ja kalusteisiin. Kirkkopenkit, virsitaulut ja vihkipallit olivat aikansa käsityönäytteitä. Näyttelyssä on nähtävillä myös pienoismalli Savitaipaleen palaneesta kirkosta. Lisäksi ihailtavina ovat komeat vanhat urut ja vuodelta 1830 peräisin oleva jalkapuu.
Myrskylän kotiseutumuseo sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä vanhalla kirkonmäellä toisessa 1800-luvulla rakennetussa vilja-aitassa. Jo 1600-luvulla kirkolliseksi keskukseksi muodostunut kirkonmäki on säilynyt 1800-luvun asussaan. Kirkonmäen keskellä ja kirkkotarhan ympäröimänä on näyttävä puukirkko vuodelta 1803 vuonna 1772 rakennettuine kellotapuleineen. Vanha pappila puolestaan sijaitsee kirkkoa vastapäätä.
Vilja-aitat toimivat lainajyvästöinä, joihin viljavina vuosina paikalliset tilalliset tallettivat viljaa ja joista katovuosina korkoja vastaan voitiin sitä lainata. Museon kokoelmista löytyykin jyvästön alkuperäisiä viljamittoja ja asiapapereita viljan lainaamisesta.
Maaseutupitäjä Myrskylän kotiseutumuseon esineistö koostuu suurelta osin vuodenkierron tarve-esineistä ja työkaluista. Esineistön keruu aloitettiin 1960-luvun alussa ja suuri osa siitä on 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.
Facebook: https://www.facebook.com/Veteraanimuseo
AUKIOLOAJAT
Ryhmät sopimuksen mukaan, myös aukioloaikojen ulkopuolella.